Borderline eller Bipolär… eller bara jag?

Det fanns en tid då det här med diagnos var väldigt viktigt för mig. Dels för att jag i någon mån ville vara normal i en mening dels för att jag ville lära mig hur jag skulle kunna lära mig att leva med en specifik sjuk diagnos.

Åren 2005-2006 var jag på ett behandlingshem utanför Uppsala. När jag kom dit, efter närmare 12 år inom psykiatrisk slutenvård fick jag till slut diagnosen bipolär, med tillägget II½. Med mig sen tidigare hade jag domen Borderline personlighetsstörning. Jag satte mig själv i uppdrag att forska mer kring dessa två diagnoser för att leta efter likheter och olikheter. Jag sammanställde mina resultat och slutsatser i en hemsida. Denna hemsida återuppstår här och nu i lite annorlunda form. Den kommer också att växa fram successivt vartefter jag går igenom gammalt material och fyller på med nya fakta. Den stora skillnaden mot då är den medföljande bloggen som jag ska försöka hålla vid liv med påfyllning 3-4 ggr/veckan.

”Det gjorde så ont i bröstet att jag kände det som att jag skulle spricka. Jag såg ingen utväg, jag var i ett rum utan fönster och dörrar. Jag var fjättrad i denna fruktansvärda smärta. Det fanns heller inga ord ur detta tillstånd. Orden passade inte, lika lite som en rund boll passar i ett fyrkantigt hål.

Det var ett sätt att avleda smärtan, detta att skära sig. Hade man dessutom en gång börjat var det svårt att sluta. Varenda gång smärtan kom krypande, för det var alltid så det började ångesten kom krypande utefter ryggraden, varje gång ville jag ta till rakbladen eller något annat vasst som fanns att tillgå.

De frågade mig så många gånger: ”Varför?” Inte kunde jag svara på det, det fanns inga ord som passade helt enkelt. Jag hoppades hela tiden på att de skulle vara tankeläsare så att de så skulle förstå min smärta. Men jag träffade aldrig på några sådana. Det skulle komma att ta mig närmare sex år innan jag började kunna göra mig förstådd, innan de rätta orden började trilla ner på min tunga.”

Ångest är något som många människor kommer i kontakt med. Många dämpar den genom olika typer av droger, alkohol eller tyngre saker. Självskärarna hanterar det på sitt sätt, just genom att skära sig själva. Det finns självklart många, många fler sätt att skada sig själv, ofta är ändå syftet detsamma. Det är inte att nödvändigtvis vilja dö, utan många gånger är det mer ett desperat sätt att komma undan ångesten – att dö för ”just nu”.

Att leva under benämningen borderline personlighetsstörning eller diagnosen bipolär II½ är ett helvete vilken benämning man nu än väljer att sätta på dem.

Att varje dag kämpa för att hålla näsan ovanför vattenytan när vågorna går höga är en krävande kamp. Många gånger kände jag mig som en lysboj, en sån där boj som är placerad på vattenytan för att varna för något farligt som ligger dolt under ytan, något som skulle kunna få mig att drunkna på riktigt – för evigt. Men så fort det kommer en större våg hamnar den lilla lysbojen under vattenytan tills nästa vågtopp lyfter den upp igen. Men sekunderna, de där under vattenytan upplevs som evighetslånga, kan t om kännas som mer än vad ens lungor tål.

Ingen människa vill leva med dessa ständiga vågtoppar och dalar i sitt liv men för en borderline/bipolär II½ är det vardag – en oerhört tuff och smärtsam vardag.

Något av det svåraste är nog att ingen tycks förstå vilken obeskrivlig smärta som ristat sig in långt in i mitt hjärtas innersta kärna, i mitt liv.

2 thoughts on “Borderline eller Bipolär… eller bara jag?

 1. Borderline

  Hej har startat upp en Borderline blogg som ska va till för allmänheten. Inte bara en vardaglig blogg med andra ord.

  Jag söker nu borderline bloggar och andra bloggar som skriver om psykisk ohälsa som kan tänkas ställa upp på intervjuer eller skriva gästinlägg och dela med sig. Självklart blir alla gästbloggare och dom som vill bli intervjuade länkade.

  Har en blogg på sidan om som jag fått upp högt i läsarantal och känner att jag kommer kunna göra det samma med denna blogg. Har tidigare jobbat på Devote.se en av sveriges snabbast växande bloggsajter. Genom denna blogg hoppas jag på att fler bloggar om psykisk ohälsa blir uppmärksammade i bloggvärlden.

  http://borderline.webblogg.se/2013/january/gastblogga-om-dig-din-diagnos.html#comment

  Tack för din tid

  1. Sofie Strand

   Hejsan, jag har startat en grupp på facebook där vi som mår psykiskt dåligt ska kunna prata med varandra helt ostört från andra, det är bara dom som är med i gruppen som ser vad som skrivs, ingen annan, Just nu är gruppen sluten så man kan se vilka som är med men inte vad man skriver, men när tillräckligt många är med blir gruppen hemlig o då kan ingen hitta den… Länken till gruppen är http://www.facebook.com/groups/215845745228013/http://www.facebook.com/groups/215845745228013

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

%d bloggare gillar detta: